Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
newsletter
Κατάσταση σε Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Επικρατείας (ΜΜΕ)
Ημερομηνία: 16-09-2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


- Στη Βουλή ευρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την «πολιτιστική χορηγία». Συζητήθηκε στην Επιτροπή κι αναμένεται στην ολομέλεια αμέσως μετά τις γιορτές. (Για το ίδιο θέμα έγινε ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και συμμετείχα).

- Αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τέλος της Συνόδου 2 νομοσχέδια, το ένα για την ίδρυση «Κέντρου Χορού και Θεάτρου» και το δεύτερο για ίδρυση «Ακαδημίας Τεχνών».

Τα νομοσχέδια αυτά είναι περισσότερο αφορμή δημόσιων σχέσεων, παρά αντιμετώπιση αναγκών. Τονίζω την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας από το ΥΠΠΟ και τον έντονο προεκλογικό χαρακτήρα που επιδιώκεται. Μην ξεχνάμε και τις προσλήψεις που επικεντρώνονται σε αποφάσεις του Υπουργικού γραφείου.

- Ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση υπουργικής πράξης.

- Αδυναμία λειτουργίας πολλών ΔΗΠΕΘΕ. Φαίνεται ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία κατάργησης κάποιων εξ’ αυτών.

- Προετοιμασία ερωτήσεων και επερωτήσεων στο ΥΠΠΟ (και Γ.Γ. Αθλητισμού) όπως και στο Υπ. Επικρατείας για την Δημόσια Τηλεόραση. Οι επερωτήσεις θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα προβλήματα και θα επεκτείνονται σε όλη την πολιτική της Κυβέρνησης στους χώρους αυτούς (ΕΡΤ, μονομερής κάλυψη γεγονότων, σπατάλες, καθυστέρηση ψηφιακής).

- Αναπτύσσεται μια συνεργασία με ανθρώπους του πολιτισμού και αντιπροσωπευτικούς συλλόγους. Με τη δική τους συμμετοχή θα προχωρήσουμε σε ημερίδες και ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, την προώθηση της, όπως επίσης την ελλιπή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Υπάρχει ένας σχεδιασμός ανάδειξης στήριξης και προοπτικής του Πολιτισμού. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και με ομιλία του Προέδρου στους ανθρώπους του Πολιτισμού την κατάλληλη στιγμή.         


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΜΜΕ)

- Κατατέθη στην Βουλή νομοσχέδιο με τον τίτλο «Καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και άλλες διατάξεις».  
(Το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί με τις οργανώσεις Περιφερειακού Τύπου – καμία εγγύηση δεν επιτυγχάνεται). Στόχος είναι ο έλεγχος των ΜΜΕ στην περιφέρεια, μέσω κρατικής διαφήμισης και Δ΄ ΚΠΣ (Υπ. Ανάπτυξης).

- Αναβάλλεται συνεχώς η κατάθεση νομοσχεδίου «συγκέντρωσης» των ΜΜΕ και αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών.     

- Τα νομοσχέδια αυτά αποτελούν αφορμή επαφών με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ εκ μέρους της κυβέρνησης, όμως όλο και περισσότεροι ζητούν πανελλήνιες άδειες τηλεοπτικών σταθμών και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περιορίσει τα τοπικά και περιφερειακά κανάλια υπέρ των μεγάλων. Στο νομοσχέδιο για τα περιφερειακά μέσα διευθετεί φωτογραφικά (άρθρο 9) τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας.




Ενημερώθηκε: 02-09-2013 15:54

Επιστροφή