Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
newsletter
Αναθεώρηση Συντάγματος Άρθρο 16
Ημερομηνία: 16-09-2013

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αναθεώρηση Συντάγματος Άρθρο 16
Ενημέρωση: 16-09-2013 17:03 - Μέγεθος: 75.79 KB

Φοβάμαι ότι σήμερα μιλάμε για ένα φάντασμα. Αναθέτουμε το άρθρο 16 χωρίς να γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τον εκτελεστικό νόμο. Ποια κατεύθυνση θάχει; Και μείς ποια εμπιστοσύνη θα ΄χουμε στην Ν.Δ; Μέχρι τώρα για ότι δεσμεύτηκε έπραξε τα αντίθετα. To ότι δεν θα΄ ναι Κυβέρνηση δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πεί τις απόψεις της και να δεσμευτεί με εγγυήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ ευθαρσώς παίρνει θέση και υποστηρίζει και δεσμεύεται για μια γενική αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει και δεσμεύεται να ενισχύσει τη Δημόσια Παιδεία με το 5% του προϋπολογισμού. Δεσμεύεται επίσης ότι θα ενισχύσει κατά προτεραιότητα την αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλεια του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Οσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 την οποία θεωρούμε αναγκαία, τη συνδέουμε με σειρά εγγυήσεων  που αφορούν την αποκλειστική μορφή των μη κερδοσκοπικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος. Επίσης οι εγγυήσεις είναι ταυτόσημες με εκείνη του Δημοσίου Πανεπιστημίου όσο αφορά όλες τις πτυχές της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης. Ετσι διασφαλίζεται η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος  ανώτατης εκπαίδευσης με ενότητα, ομοιογένεια και υψηλό επίπεδο. Μερικοί κλείνουν τα μάτια μπροστά σε μια πραγματικότητα ευρωπαική που υπάρχει, είτε υποστηρίζουν την Ευρώπη αλλά εντέχνως ξεχνούν τις οδηγίες της. Είτε αρνούνται καθ΄ ολοκληρίαν την Ευρωπαική Ενωση μη προτείνοντας τίποτα. Απλώς ονειρεύονται για το μέλλον άλλες ενώσεις όπως η πάλαι πότε “Σοβιετική”.
Στη χώρα μας λειτουργούν «παραρτήματα» - έτσι λέγονται – Ξένων Πανεπιστημίων και παράλληλα «Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» - έτσι λέγονται – Σπουδάζουν πολλοί νέοι σ΄ αυτά. Θα το αγνοήσουμε αυτό;
Ηδη στη χώρα μας έρχονται αρκετοί νέοι για σπουδές αραβικές η αφρικανικές χώρες. Μπορούμε να τους πολλαπλασιάσουμε θα το αγνοήσουμε κι αυτό;
Αγαπητοί συνάδελφοι, Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές και στο ρεύμα των καιρών. Στο χέρι μας είναι να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικές τομές τη δημόσια παιδεία, χωρίς να φαινόμαστε μπαμπούλες και φαντάσματα σας παρουσιάζονται τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και πάλι στο χέρι μας είναι να εγγυηθούμε πλήρως τη λειτουργία – αν υπάρξει- και τον έλεγχό τους. Με το να ταμπουρονόμεθα πίσω από ιδεοληψίες, με το να εμμένουμε σε πανθομολογουμένως κακώς  λειτουργούντα πανεπιστήμια είτε να’ μαστε τελευταίοι στην Ευρώπη δεν προσφέρουμε τίποτα στη χώρα, δεν προσφέρουμε τίποτα στα παιδιά μας. Ενας άλλος αέρας δημιουργικός, ουσιαστικός μαθήσεως πρέπει να πνεύσει στο χώρο της παιδείας μας και σ΄ αυτό το ΠΑΣΟΚ και προχωρεί και τολμά και εγγυάται.


Ενημερώθηκε: 02-09-2013 16:20

Επιστροφή