Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
newsletter
Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» [8/10/2005]
Ημερομηνία: 08-10-2005

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» [8/10/2005]
Ενημέρωση: 17-09-2013 17:43 - Μέγεθος: 129.28 KB

«Στόχος τους είναι να ελέγξουν τα ΜΜΕ»

ΕΡ: Τελικά κ. Χυτήρη ο «ΦΛΑΣ» παραδόθηκε στη δεξιά… όπως δηλώνει ο Μίμης Ανδρουλάκης;

ΑΠ: Δεν έχει ξανασυμβεί ένας σταθμός να κλείνει, να μην πωλείται και το κλειδί του (η συχνότητα) να παραδίδεται ουσιαστικά στη διάθεση του κ. Ρουσόπουλου. Η πίεση που ασκούν οι δημοσιογράφοι του «ΦΛΑΣ», οι εργαζόμενοι στο σταθμό, οι ακροατές και η αντιπολίτευση είναι το μόνο μέσο που αποτρέπει αυτή την εξέλιξη. Εμείς από την πλευρά μας πέραν της ερώτησης που καταθέσαμε στη Βουλή για τον Υπουργό Επικρατείας, καταθέσαμε επίσης και τροπολογία ώστε η Κυβέρνηση να μην έχει κανένα άλλοθι. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε με τα άλλα πολιτικά κόμματα την τροπολογία αυτή, που δίνει την δυνατότητα στον «ΦΛΑΣ» να συνεχίσει τη λειτουργία του υπό άλλη ιδιοκτησία, με συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.       

ΕΡ: Στόχος της Κυβέρνησης είναι τελικά ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης;

ΑΠ: Είναι «φως φανάρι». Δεν είδατε τι συνέβη με τον περίφημο «Βασικό Μέτοχο»; Στα δύο χρόνια Κυβερνητικής θητείας απειλούνται και συκοφαντούνται οι πάντες ως «νταβατζήδες» και τελικά όλα καταπίπτουν ως μη συμβατά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Φέρθηκε η Κυβέρνηση σαν να είμαστε τριτοκοσμική χώρα! Εν τω μεταξύ, ανευθύνως προαναγγέλλονται άλλοι νόμοι για τη συγκέντρωση των μέσων ή για τα νέα κριτήρια στη μοριοδότηση και αδειοδότηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Όλα αυτά δημιουργούν μια ηθελημένη σύγχυση, αστάθεια και ανασφάλεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο υποκρύπτοντας μεθοδεύσεις και εκβιασμούς. Θα έβαζα ένα τίτλο γι’ αυτές τις ενέργειες της Κυβέρνησης: «Πώς να κάνετε μια καλή Διαπλοκή».     

ΕΡ: Κατά τη γνώμη σας, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τι χρειάζεται στο εξής να γίνει;  

ΑΠ: Να ισχυροποιηθούν οι θεσμοί που αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Να δοθούν δικλείδες ασφάλειας στους δημοσιογράφους για να επιτελούν απερίσπαστοι το έργο τους. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με το νόμο 2328/94, έθεσε τις βάσεις για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων. Με το αγγελιόσημο ενίσχυσε τα δημοσιογραφικά ταμεία, θεσμοθέτησε το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή, προχώρησε στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας και στη νομοθεσία για την ψηφιακή τηλεόραση. Μπορούν πολλά να γίνουν ακόμα και ας μην ρίχνουν όλη την κυβερνητική επιρροή τους εδώ κι εκεί με εκβιασμούς και κουτοπονηριές. Ο κόσμος δεν είναι αφελής. Βλέπει και κρίνει.

ΕΡ: Ο κ. Ρουσόπουλος, πάντως, εξακολουθεί να σας κατηγορεί για «διαπλοκή»…

ΑΠ: «Πριν αλέκτωρ φωνήσαι» η Κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό δεξιό εαυτό της. Που είναι ο κεντρώος χαρακτήρας της που τόσο μας διαφημίζει ο κ. Καραμανλής; Μήπως στην αφαίμαξη από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα των ούτως ή άλλως ισχνών αποδοχών τους; Μήπως στην καλπάζουσα ανεργία; Την υφέρπουσα σε καθημερινή βάση άνοδο των τιμών βασικών τροφίμων; Μήπως στην καθίζηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων; Στα νομοθετήματα υπέρ των ημετέρων; Ή στα καθημερινά πλέον σκάνδαλα των επιλεκτικών προσλήψεων συγγενών και φίλων μέσω της περίφημης «συνέντευξης»; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ τους φταίει για όλα αυτά; Τα προκαλύμματα και η παραπλάνηση έχουν ένα τέλος. Τους είδαμε τώρα. Τους ξέρουμε.     

ΕΡ: Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης στη δημόσια τηλεόραση;

ΑΠ: Η γραμμή της σημερινής ΕΡΤ είναι να γίνει «ανταγωνιστική» με τα ιδιωτικά κανάλια. Αν όμως αυτό σημαίνει ότι θα ρίξει το επίπεδο των εκπομπών και δεν θα κρατήσει το ιδιαίτερο χαρακτήρα της Δημόσιας Τηλεόρασης, τότε κάποιο λάθος κάνουν. Γιατί την ΕΡΤ την πληρώνει ο κοσμάκης –πρόσφατα έγινε αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος- και ο πολίτης απαιτεί καλύτερο επίπεδο πολιτιστικό, μορφωτικό, πολιτικό, κοινωνικό. Δεν θέλουμε ασφαλώς  μια άλλη ιδιωτική τηλεόραση. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να τηρεί τη δεοντολογία στην πολιτική έκφραση, το διάλογο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν παρεμβάσεις.         

ΕΡ: Αληθεύει ότι θα καταθέσετε επερώτηση για την ΕΡΤ και με τι σκοπό;

ΑΠ: Τα συμβαίνοντα στην ΕΡΤ πρέπει να τα χαρακτηρίζει πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις, στο ύψος αμοιβών συμβούλων, αν γίνονται και που σπατάλες, κλπ. Είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε το θέμα στη Βουλή κι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να μας ενημερώνει για τη λειτουργία και τον προγραμματισμό της ΕΡΤ, πράγμα που δεν έκανε δύο φορές σε ερωτήσεις μας ο Υπουργός Επικρατείας, δείχνοντας με αλαζονικό τρόπο τις διαθέσεις της Κυβέρνησης. Το πολιτικό κομμάτι είναι σημαντικό κι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος διαρκής. Δεν είναι, ούτε πρέπει να γίνει ποτέ η ΕΡΤ φερέφωνο. Είναι θέμα δημοκρατίας. Η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι πληρώνουν και δικαίως έχουν κι ανάλογες απαιτήσεις.    

          



Ενημερώθηκε: 04-09-2013 15:25

Επιστροφή