Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
newsletter
Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο
Ημερομηνία: 16-11-2005

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο
Ενημέρωση: 16-09-2013 16:37 - Μέγεθος: 128.28 KB

1. ΕΡ: Το βιβλίο του Κώστα Σημίτη ήρθε στη δημοσιότητα σε μια δύσκολη συγκυρία για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Διακρίνετε ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο σε πολλούς τομείς της πολιτικής ζωής;

ΑΠ: Γιατί; Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα βιβλία, ούτε τις απόψεις. Ο  Σημίτης δικαιούται ως οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός της χώρας να υποστηρίξει και το έργο του και την πολιτική του. Για εμάς είναι χρήσιμο το παρελθόν, το εντάσσουμε στην πολιτική κληρονομιά μας. Και προχωρούμε μπροστά, αντιμετωπίζοντας σημερινά προβλήματα και αλλάζοντας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό σημαίνει κίνημα. Αυτό σημαίνει κι αυτό σήμαινε πάντα ΠΑΣΟΚ.

2. ΕΡ: Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση το 61% πιστεύει ότι για την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 ευθύνεται η διακυβέρνηση του Σημίτη. Πότε πιστεύετε ότι κρίθηκε η αναμέτρηση του Μαρτίου; Μήπως η σύγκρουση με την εκκλησία για τις ταυτότητες έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο;

ΑΠ: Στη Δημοκρατία υπάρχουν εναλλαγές στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά, έκανε και λάθη, είχε και λάθος συμπεριφορές. Θα χάναμε ούτως ή άλλως. Το έργο μας όμως μένει. Διορθώνουμε τα «στραβά» και προχωράμε. Οι ταυτότητες είναι ένα κρατικό έγγραφο και τίποτα άλλο. Γι αυτό και δεν αλλάζουν σήμερα, όπως θα περίμενε κανείς από της κυβέρνηση της ΝΔ.

3. ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για διαφθορά. Δεν είναι και λίγο υποκριτικό αυτό καθώς πολλά στελέχη του ενέχονται σε περιπτώσεις οικονομικής διαχείρισης;

ΑΠ: Δύο χρόνια είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ. Επί χρόνια μας καταγγέλλουν για διαφθορά, μας μιλάνε για διαπλοκή και «νταβατζήδες», μας απειλούν για «επανίδρυση του κράτους». Τι έκανε; Τι κάνει; Τι απέδειξε; Πάμε καλύτερα τώρα; Τα σκάνδαλα είναι στην ημερήσια διάταξη. Τα στελέχη της ΝΔ αλληλοκαταγγέλλονται δημοσίως. Κι όλα αυτά, μόλις σε δύο χρόνια! Παραπληροφορούν τον κόσμο «σεμνά και ταπεινά». Στην πολιτική όμως, εδώ πληρώνονται όλα.  

4. ΕΡ: Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι έφθασε η κρίσιμη ώρα καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για άμεσα διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει κλίμα συναίνεσης σε κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να προχωρήσει ο διάλογος;

ΑΠ: Το ασφαλιστικό το ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν. Δεν λένε καθαρά τι επιδιώκουν. Δεν κάνουν διάλογο όλων των μερών. Έχουν πρόγραμμα; Μήπως είναι ερασιτέχνες; Γιατί τίποτα δεν βλέπω να τους βγαίνει. Σε κανένα τομέα. Στον αγροτικό, στον οικονομικό, στον εργασιακό, ούτε προϋπολογισμό δεν μπορούν να καταρτίσουν. Η ανοχή του κόσμου έχει και τα όριά της.

5. ΕΡ: Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσει και να πείσει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του;

ΑΠ: Ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει σ’ ένα νέο ξεκίνημα και το εννοεί. Η εμπειρία έχει επίσης την αξία της. Τα λάθη τα πληρώσαμε, δεν υπάρχουν περιθώρια, χρειάζεται χρηστή κι αποτελεσματική κυβέρνηση. Και το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να την αναλάβει. Άλλοι δεν ήταν έτοιμοι και βλέπουμε που οδηγούνται τα πράγματα σήμερα…

6. ΕΡ: Ποιο πολιτικό μήνυμα είναι σε θέση να στείλει στην ελληνική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ για να εμπνεύσει τους πολίτες;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ δεν λέει μεγάλα λόγια, δεν υπόσχεται τα πάντα, όπως έκανε η ΝΔ. Απευθύνεται στη γνώση και την κοινή λογική του ελληνικού λαού. Χρειάζεται ένας «άλλος δρόμος», πιο κοντινός στον πολίτη και στις ανάγκες του πριν τα πράγματα οδηγηθούν, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, σ’ ένα τέλμα χωρίς επιστροφή. Γνωρίζουμε τον ελληνικό λαό και μας γνωρίζει. Μπορούμε μαζί ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο τη χώρα, με κοινωνική ευαισθησία. Παραδώσαμε στη ΝΔ μια καλύτερη Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι, όλοι οι ξένοι το γνωρίζουν, το βλέπουν τώρα ακόμη και αυτοί που ψήφισαν ΝΔ, όσοι έλπιζαν σ’ αυτήν πολύ γρήγορα απογοητεύτηκαν.                                    

7. ΕΡ: Το 42% ευνοεί τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ ως προς την αναζήτηση συμμαχιών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;

ΑΠ: Το θεσμό της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τον δημιούργησαν. Η ΝΔ αποχωρούσε τότε από τη Βουλή. Πιστεύουμε ότι τώρα χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια μεγαλύτερη αυτονομία, μια φωνή πιο ισχυρή των δυνάμεων της περιφέρειας. Το 42% αποδυναμώνει τις συνεργασίες που αποτελούν το οξυγόνο των τοπικών κοινωνιών. Το 42% νομίζει η ΝΔ ότι θα διευκολύνει την πολιτική κυριαρχία της. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί, ο κόσμος θα ψηφίσει αυτοδιοικητικά και πολιτικά.   


Ενημερώθηκε: 04-09-2013 16:10

Επιστροφή