Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
newsletter
Συνέντευξη στο Χρίστο Βούζα
Ημερομηνία: 25-10-2005

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Συνέντευξη στο Χρίστο Βούζα
Ενημέρωση: 16-09-2013 16:36 - Μέγεθος: 135.96 KB

- Κύριε υπουργέ, μπήκε για τα καλά η πολιτική ζωή σε περίοδο σκανδαλολογίαs;

- Η Νέα Δημοκρατία  και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ευθύνονται γι’ αυτό. Όλα τα προηγούμενα  χρόνια  ως αντιπολίτευση είχαν εθισθεί σ’ αυτού του είδους την πολιτική. Όταν η χώρα έδινε τον δικό της αγώνα για να κατοχυρώσει  την θέση της στη νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι επιτελείς της, αλλά και ο ίδιος ο κύριος Καραμανλής, ανήγαγαν τη σκανδαλολογία και τη διαπλοκολογία σε σημαία της πολιτικής τους. Ονόμαζαν τον τότε Πρωθυπουργό αρχιερέα της διαπλοκής. Τώρα πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα. Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Είναι, ακόμα, αποτέλεσμα της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης, οράματος αλλά και της πλήρους ανεπάρκειας που έχουν στη διακυβέρνηση της χώρας. Μέσα σε δύο χρόνια απεκαλύφθη η γύμνια τους που εντέχνως απέκρυπταν με τις ηθικολογίες και τα μεγάλα λόγια που αφειδώς εκστόμιζαν παραπλανώντας τον ελληνικό λαό. Κρίμα πραγματικά… κρίμα.

- Με ποιόν τρόπο θα εξέλθουμε από αυτήν;

- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έγκαιρα είχε προειδοποιήσει με την πρόταση των 8 σημείων που εξήγγειλε για την πάταξη της διαφθοράς. Μια πρωτοβουλία υπεύθυνη, θαρραλέα, που δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο ούτε να συζητήσει. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν ότι όχι μόνο δεν τους ενδιαφέρει το θέμα, αλλά βρίσκονται μέσα στο πρόβλημα αφού το μόνο μέλημα τους είναι η κατάληψη του κράτους, το βόλεμα των δικών τους παιδιών, και ο πλήρης έλεγχος των Μ.Μ.Ε. Γι’ αυτό αλληλοσπαράσσονται, γι’ αυτό συγκρούονται με τα αυτονόητα και παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης.

- Πολλοί, ωστόσο, λένε ότι η κυβέρνηση «καταρρέει» από τις καταγγελίες των ΜΜΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ απλώς παρακολουθεί.

- Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από την ανυπαρξία προγράμματος θέσεων και από την ανικανότητα των στελεχών της να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες. Ποτέ άλλοτε Κυβέρνηση σε τόσο μικρό διάστημα δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο. Είναι εύκολη λύση για το επικοινωνιακό κυβερνητικό επιτελείο να αναζητεί εχθρούς στα ΜΜΕ, να τα φορτώνει  γενικώς όλα στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, κ.ο.κ, μα είναι παράλληλα και ένδειξη αδυναμίας και πολιτικού αμοραλισμού η λογική της στρουθοκαμήλου που εφαρμόζουν. Το ΠΑΣΟΚ καθημερινά, υπεύθυνα ασκεί τα συνταγματικά του καθήκοντα ελέγχοντας τη Κυβέρνηση και παράλληλα συνομιλεί με τον Ελληνικό λαό μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει αλλά και γι’ αυτά που έρχονται δυστυχώς μια που η Κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και στο μείζον θέμα της ανεργίας, είναι ανύπαρκτη και γι’ αυτό καταστροφική. Κυρίως, όμως η κυβέρνηση χάνει χρόνο μην παίρνοντας πρωτοβουλίες, έτσι η Ελλάδα μένει πίσω στην ανάπτυξη. Έχασε όλη την δυναμική και το ευρωπαϊκό κύρος που διέθετε η τελευταία κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.    

- Έχει το κόμμα σας συγκεκριμένες θέσεις για τα θέματα της διαφθοράς, πλήν των γενικών οκτώ σημείων του Γ. Παπανδρέου;

- Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, το ανέφερα και προηγουμένως. Η πρόταση των 8 σημείων είναι ένα αρκετά ολοκληρωμένο πλαίσιο. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να συζητήσουμε δημόσια και άλλες προτάσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό δήλωσε, αυτό εννοεί  πραγματικά. Από εκεί και πέρα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να απαντήσουν. Εμείς περιμένουμε και με αφορμή τα σημερινά δρώμενα ελπίζουμε έστω και καθυστερημένα  να αρχίσει δημόσιος διάλογος υπερκομματικός αλλά και τα θεσμικά όργανα να λειτουργήσουν.

- Μήπως όλη αυτή η συζήτηση για τη διαφθορά γίνεται περί όνου σκιάς με αποτέλεσμα να μην τίθενται δημοσίως σημαντικά θέματα που τρέχουν για τη χώρα και απασχολούν τους πολίτες, όπως είναι η οικονομία, η ακρίβεια, αλλά και η εξωτερική πολιτική;  

- Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Αλλά έτερον εκάτερον. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον όποιο αποπροσανατολισμό επιλέγουν οι επικοινωνιολόγοι της Κυβέρνησης η απτή και καθόλου αισιόδοξη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Όλα έχουν πάει πίσω. Και στα εθνικά και στα εξωτερικά θέματα. Η Ελλάδα χάνει την φωνή της και σιγά-σιγά μπαίνει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς στη νέα πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι επιτεύγματα της κυβέρνησης της Ν.Δ.          

- Η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στα ΜΜΕ για τον τρόπο που θέτουν την πολιτική ατζέντα μεγεθύνοντας κάποια γεγονότα και αποσιωπώντας άλλα. Υπάρχουν πράγματι αυτές οι ευθύνες;

- Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αυτή έχει την ευθύνη, αυτή έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ κάνουν την δουλειά τους. Ότι λέγεται, ότι γράφεται προέρχεται από τα δικά της στελέχη, βγαίνει από την δική της πολιτική παρουσία και δράση. Ας ψάξουν να βρουν αλλού φαντάσματα και συνομωσίες. Υπερβολές μπορεί να υπάρχουν αλλά αν έχουν άδικο τα ΜΜΕ τότε γιατί ο Πρωθυπουργός διώχνει μετά από κάθε εκπομπή τα στελέχη του;

- Όμως, στελέχη της Ν.Δ. υπονοούν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο των ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης…

- Το «οργανωμένο σχέδιο» ας το καταγγείλουν με ονοματεπώνυμο στο λαό και στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας –σε ευνομούμενη Πολιτεία ζούμε άλλωστε- αν έχουν στοιχεία. Διαφορετικά αποπροσανατολίζουν. Δεν τους πιστεύει κανένας πλέον.

- Με ποιον τρόπο θα μπει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ; Έχει πρόταση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επ’ αυτού του θέματος;

- Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα στο θέμα των ΜΜΕ. Αποκορύφωμα η παταγώδης και πλήρης αποτυχία στο θέμα του βασικού μετόχου. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο άναρχη και πιο θλιβερή από θεσμική άποψη κατάσταση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των μέσων που φυσικά επιδέχετο βελτιώσεων και συμπληρώματος μια που και η τεχνολογία, πολλές φορές, μας ξεπερνά. Ήμασταν πάντως σε καλό δρόμο. Δυστυχώς η Ν.Δ. έχει στο νου της τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ και αυτό οδηγεί σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες συνέπειες.

- Υπάρχουν στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που το παρακάνουν με τα ΜΜΕ. Μήπως πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα από τον Γ. Παπανδρέου;

- Δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω. Πρόσφατα, ο Γιώργος Παπανδρέου, συνομιλώντας με συναδέλφους σας, έδωσε το μήνυμα. «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω».

- Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία, εξωτερική πολιτική, αλλά και το κλίμα που δημιουργείται με τις υποθέσεις διαφθοράς, θεωρείτε ότι ο Κ. Καραμανλής θα υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στο 2006;

- Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και η αδυναμία διακυβέρνησης που επιδεικνύει Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός βλάπτουν πάνω απ’ όλα την ίδια τη χώρα. Τα όποια τεχνάσματα ή οι λεγόμενοι «πολιτικοί άσσοι» δεν σε βγάζουν από το αδιέξοδο. Θα το πληρώσεις αργά ή γρήγορα. Ανησυχώ βαθύτατα για το που μας οδηγεί αυτή η κατάσταση γιατί όσα με τόσο κόπο κερδήθηκαν χρόνια τώρα από τον ελληνικό λαό, εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα και μας φέρουν σε δυσχερή θέση.

- Η κυβέρνηση, όπως λέτε, φέρνει τη χώρα σε δυσχερή θέση, αλλά γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να καρπωθεί σημαντικά από τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί; Πότε θα είναι σε θέση να «πάρει κεφάλι» στις έρευνες της κοινής γνώμης;

- Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται σε μια νέα πορεία και καθημερινά δίνει τον δικό του αγώνα απέναντι σ’ αυτά τα πρωτόγνωρα φαινόμενα. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, κλείνει η ψαλίδα, αλλά είναι και μια αδιάψευστη πραγματικότητα. Με υπεύθυνο λόγο πορευόμαστε χωρίς φανφάρες και τον εύκολο εντυπωσιασμό, δουλεύουμε και ξαναβρίσκουμε την επαφή μας με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές γιατί πορεύεται με ευθύνη και το εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός.        

- Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκινάει οικονομική εξόρμηση. Ποιος είναι ο στόχος;

- Η αυτοτέλεια και οικονομική αυτονομία ενός πολιτικού κόμματος είναι το Α και το Ω της ύπαρξής του. Το γνωρίζουμε και το κάνουμε πράξη, είναι η δύναμή μας. Χωρίς εξαρτίσεις και με διαφάνεια θα πορευτούμε. Είναι πολιτική μας επιλογή και σ’ αυτό στηριζόμαστε.  

- «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004» είναι ο τίτλος του βιβλίου με συγγραφέα τον Κ. Σημίτη που θα παρουσιαστεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη από τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό. Ποια σημεία της πολιτικής αυτής πρέπει να συνεχίσει το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ποια πρέπει ν’ αφήσει πίσω του;   

- Έχει απαντήσει σ’ αυτό η ίδια η κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες. Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει σε κάθε ομιλία του ότι είμαστε υπερήφανοι για το έργο που άφησαν στη χώρα οι Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Εμείς έχουμε καθήκον να στηριχτούμε σ’ αυτήν την πολιτική κληρονομιά και να προχωρήσουμε πιο μπροστά ακόμα. Άλλοι είναι οι καταστροφείς.                                                           

                                       


Ενημερώθηκε: 04-09-2013 16:20

Επιστροφή